Agenda

12 december 2018

Hermann Wesselink College, Amstelveen 

 

21 december 2018

Zone College, Borculo

Button-Donaties-wit-rood

24 04 2012

SWING Exchange 2012 succesvol afgerond!

SWING Exchange (SWEx) met BigBandLier en de Big Band van de Zeeuwse Muziekschool was een groot succes! De optredens in Terneuzen (Porgy&Bess), Goes ('t Beest), en Lier (Blacksisters, De Foyer) en de jamsessies waren goed bezocht en enthousiast ontvangen. Mede dankzij gastsolisten Jan Menu, Stefaan Debevere, Kerry Moffit en Martin Labbé werd er een afwisselend en hoogstaand
programma gebracht.

In maart 2012 heeft Stichting SWING in samenwerking met de Zeeuwse Muziekschool (ZMS) een eerste uitwisselingsproject georganiseerd met BigBandLier uit België, geheten SWING Exchange (SWEx). Twee bigbands, BigBandLier uit Lier en de Bigband ZMS, zijn twee keer drie dagen bij elkaar gekomen, een keer in Nederland en een keer in België om elkaar muzikaal te ontmoeten.
 

De twee bigbands vormden samen het SWEx orkest. Voor deze bezetting zijn dan ook twee nieuwe suites gecomponeerd. De Nederlandse Suite is door de getalenteerde, veelbelovende jonge componist/arrangeur Maartje Meijer gecomponeerd en de Belgische Suite door de saxofonist/ arrangeur Stefaan Debevere.

Om de betrokkenheid van de regio te vergroten was de Zeeuwse baritonsaxofonist Jan Menu aangetrokken als gastsolist tevens workshopleider om de workshops in het Nederlandse deel te leiden en als solist op te treden tijdens het concert op de zondagmiddag waarbij beide suites in première gingen. Naast deze composities voor het SWEx orkest, de bigbands gezamenlijk, heeft elke bigband ook eigen repertoire gebracht om zichzelf te presenteren.

Op de vrijdagavonden heeft de organisatie op beide locaties jamsessies georganiseerd om kennis te maken en elkaar te ontmoeten. De deelnemers hebben met veel enthousiasme meegedaan.

Ook het samenspelen met professionele muzikanten tijdens de concerten in beide landen heeft zeer stimulerend gewerkt. De muzikanten gaven ´s middags eerst een workshop rondom swing en improvisatie en ´s avonds speelden ze met het SWEx orkest mee als solist.

De nieuwe composities hadden elk hun eigen stijl; de Zeeuwse suite verhaalde van de geschiedenis van Zeeland en bevatte specifieke Zeeuwse elementen, zoals de ´Zeeuwse klei´en ´stoere Dijk´, de ´Spaanse wind´. En de Belgische compositie memoreerde de ´Bluesette´van Toots Thielemans. De verschillende stijlen van de twee composities heeft zeker muzikaal de mensen uitgedaagd en uit hun comfort zone gehaald.

In Porgy & Bess was de zaal redelijk gevuld en heeft de gast bigband zichzelf kunnen presenteren, hetgeen ze met verve hebben gedaan. In Podium ’t Beest was er jammer genoeg weinig publiek.

In Lier was er ruimte in het programma gemaakt om een jonge groep zangeressen, de Lovebirds, een podium te geven. Dit heeft ook voor het publiek zeker een meerwaarde gehad.

Al met al een enerverend project, waarbij er veel gïmproviseerd is, soms tot in de late uurtjes.

zie ook: www.bigbandlier.be en bij in beeld.

SWING webshop 89x100
 
 
 
 
 
 
 
 

Logo-YouPlay-zonder-titel