Agenda

12 december 2018

Hermann Wesselink College, Amstelveen 

 

21 december 2018

Zone College, Borculo

Button-Donaties-wit-rood

02 10 2012

YouPlay De Ronde Venen groot succes

Van woensdag 26 september tot en met zaterdag 29 september vond voor de tweede maal het YouPlay workshop en improvisatiefestival plaats in de gemeente De Ronde Venen en andermaal was het een groot succes.

Het YouPlay concept is ontwikkeld door Stichting SWING, de landelijke stichting ter promotie van muziekimprovisatie. Het doel van YouPlay is om amateur musici onder begeleiding van professionele musici het traject van kennismaking met nieuwe muziek tot en met een daadwerkelijke uitvoering te laten doorlopen. Dit alles binnen een tijdsbestek variërend van één tot meerdere dagen.

In samenwerking met muziekschool De Hint schotelde Stichting SWING de deelnemers een stevig programma voor. Op woensdagmiddag startte de eerste repetitie. Het YouPlay4Kidz orkest onder leiding van Dick Hesseling was geboren. Vanaf de eerste minuut swingde het orkest er stevig op los. Niet in de laatste plaats door de speciaal voor dit project geschreven arrangementen van Sebastian Ohm.

Op donderdagavond was het de beurt aan de deelnemers van het YouPlay orkest onder leiding van Ilja Reijngoud en het YouPlay Rhythm orkest onder leiding van Jaime Rodriquez. De twee doorgewinterde orkestleiders lieten de deelnemers in de eerste repetitie al tot grote hoogte stijgen.

De vrijdag zat ook boordevol muziek. ’s Middags oefende het YouPlay4Kidz orkest ditmaal onder leiding van saxofonist Leon van Mil, docent bij muziekschool De Hint. Tijdens de repetitie werden de eerste stappen gezet op weg naar geïmproviseerde solo’s voor alle deelnemers. Hartstikke spannend natuurlijk, spelen zonder bladmuziek.

In de avond was De Boei in Vinkeveen het decor van sectierepetities van het YouPlay orkest. Het orkest werd opgedeeld in vier groepen en onder begeleiding van musici van het sextet van Marc Scholten werd hard gewerkt om de muziek onder de knie te krijgen. Ook het YouPlay Rhythm orkest werd weer stevig onder handen genomen.

Tijdens de repetities op zaterdag werd er niet alleen hard gewerkt aan de muziekstukken, maar ook aan improviseren. Spelen zonder bladmuziek, ter plekke een melodietje verzinnen en durven te spelen. De deelnemers van jong tot oud bleken snelle leerlingen. Tijdens het goed bezochte slotconcert op zaterdagavond speelde bijna iedereen een geïmproviseerde solo.

Het festival werd afgesloten door een concert van het Marc Scholten Sextet. En wat voor een concert, de vlammen spatten er van af. Een fantastisch moment voor de deelnemers om hun docenten live aan het werk te zien.

Wie weet staan ze er in de toekomst zelf.

SWING webshop 89x100
 
 
 
 
 
 
 
 

Logo-YouPlay-zonder-titel