Agenda

12 december 2018

Hermann Wesselink College, Amstelveen 

 

21 december 2018

Zone College, Borculo

Button-Donaties-wit-rood

SWING Exchange 2012

Editie Zeeland/Vlaanderen

Van 2 maart tot en met 11 maart 2012 organiseert Stichting SWING in samenwerking met de Zeeuwse Muziekschool (ZMS) en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans uit Lier (België) een uitwisselingsproject tussen de Zeeuwse Big Band en BigBandLier, geheten SWING Exchange (SWEx).

In een periode van een maand komen de BigBandLier en de Big Band ZMS tweemaal bij elkaar gedurende drie dagen. Een keer in België en een keer in Nederland. Deze internationale driedaagse bestaat uit masterclasses, groepsrepetities en vier concerten. Het motto is 'participatie in improvisatie'. De muzikanten hebben zich deze dagen met elkaar verdiept op het gebied van jazz en in het bijzonder bigband spel en geïmproviseerde muziek.

De Zeeuw Jan Menu leidt de masterclasses en is op zijn baritonsax de solist tijdens de concerten. Hij wordt inmiddels beschouwd als een toonaangevende speler op dit instrument. Waar een bariton meestal wordt gezien als een log instrument, onderscheidt het spel van Menu zich als opvallend lichtvoetig en melodieus.

In België worden de masterclasses geleid door Kerry Moffit (USA) en de Canadees Martin Labbe die bij de Belgische SHAPE International Band werkzaam zijn.

Om de internationale uitwisseling extra te versterken zijn er twee geheel nieuwe suites gecomponeerd. De gerenommeerde Belgische arrangeur/componist en saxofonist Stefaan Debevere schrijft de SWEx Suite-BE en het jonge Nederlandse talent Maartje Meijer de SWEx Suite-NL. De vijf delen met titels als 'De Zeeuwse Klei', De Krachtige Dijk en 'Het Zilte Water' memoreren Zeeland op haar best. In de suite zijn alle stijlen verwerkt die behandeld worden tijdens de masterclasses en groepsrepetities.

De concerten zijn een weergave van de studiedagen en zullen verschillende muzikanten van de twee bigbands zullen hun improvisaties ten gehore brengen.

Alle masterclasses en repetities zijn openbaar. Voor een foto- en videoverslag klik hier.